Personal trainerin vinkit

Mitä Personal Trainer haluaisi aloittelevan liikkujan tietävän?

Personal Trainerin vinkit liikunnan aloittamiseen.

1. Ota aikaa itsellesi. Olet sen arvoinen. Merkkaa kalenteriin oma aikasi ja pidä siitä kiinni. Luovu jostain, mikä on turhaa.

Kaikilla on sama 24/7. Jos sinulla on ennestään jo tiukka aikataulu, liikunnan lisääminen tähän yhtälöön ei todennäköisesti toimi. Arvosta omaa aikaasi (ja itseäsi) niin paljon, että mietit mitä voisit jättää pois, jotta saisit liikunnalle aikaa. Silloin kun liikuntakerta on kalenterissa, siitä tulee pidettyä paremmin kiinni.

Olisivatko esim. turhat tv-ohjelmat tai somen selailu luopumisen arvoisia? Voisitko yhdistää asioita, esimerkiksi lähteä kävelylenkille ja kuunnella äänikirjaa? Mitä sopivaa sinä itse keksit?

P.S. Ajan ei tarvitse olla tuntikaupalla kerralla. 3 x 10 minuutin jaksoissakin on enemmän kuin ei mitään.

2. Rakastu treenaamiseen. Pienikin lisäys on hyvästä. Kukaan ei odota että treenaat heti 4-5 krt viikossa. Ole realistinen ja suhteuta liikunta arkeesi.

Jos liikuntakertojesi määrä on nyt 0, yksikin on parempaan päin. Aluksi tulee yleensä kova into treenaamiseen ja kertoja voi olla enemmänkin viikossa, mikä on ihan hyvä (kunhan muistat levon ja palautumisen).

Jos liikunta on alkanut liian rankasti se yleensä loppuu nopeasti. Joko keho, mieli tai aika tekee stopin. Silloin on hyvä olla valmiina perusajatus että ”pienikin liike riittää”. Montako kertaa siis AINAKIN liikut viikossa? 1-2 on aloittelijalle oikein hyvä.

Mieti konkretian kautta, mitkä ovat liikunnan koukuttavimmat jutut, jolloin motivaatiosi kestää mahdolliset sudenkuopatkin:
– jaksan leikkiä lasten kanssa paremmin
– jaksan nousta portaat helpommin
– selkä ei ole kipeä
– nukun paremmin jne.
Kun motivaatio ja ajankäyttö ovat etukäteen mietittyjä, liikunta on helpompaa aloittaa ja siitä tulee tapa.

P.S. tavan juurtuminen arkeen vie yleensä noin 3 kk 

3. Mieti etukäteen, mistä lajeista pidät. Kaikkien ei todellakaan tarvitse mennä kuntosalille.

Vesijuoksu, kävely, ryhmäliikunta, kotijumppa, kahvakuula, sauvakävely, tanssi, uinti, pallopelit, hydrobic, juoksu, hölkkä, jooga, pilates, tai-chi…ja lista jatkuu.

Mistä tykkäsit nuorempana tai mistä olet aina haaveillut?

Liikuntaharrastuksen jatkuminen on usein viitsimisestä kiinni. Kun laji on ”sytyttävä”, sen kipinä palaa aina. Voithan kokeilla useampaa lajia! Monet ovat yllättyneet jonkun lajin hauskuudesta tai tehokkuudesta. Se vaatii vain kokeilua. Kokeile rohkeasti vaikka kaverin kanssa.

4. Ole valmis tekemään muutos. Jos haluat itse muuttua, jotain toiminnassasi täytyy muuttaa. Pysyvästi.

Usein me ihmiset olemme enemmän kuin valmiita tekemään muutoksen. Motivaatiotakin riittää (alussa) ja halua. Kuitenkin valitettava tosiasia on, että harvempi onnistuu muutoksessa pysyvästi. Tätä voit työstää jo etukäteen mielen tasolla miettimällä sitä, mitä olen valmis TEKEMÄÄN että tulos on pysyvä. Mitä TOIMINTAASI sinä muuttaisit, että elämäntapasi parantuisivat pysyvästi?

5. Muista myös palautuminen. Ilman sitä ei tule pitkäaikaisia tuloksia. Uskallatko vähentää suorittamista?

Palautumisen tarpeeseen vaikuttaa harjoituksen kuormittavuus ja tietysti elämän muut realiteetit (esim.unen määrä/laatu, ravitsemus, stressi jne.). Uuden lajin aloittaminen voi pidentää palautumisaikaa, mutta kun harjoituskertoja on takana muutamia, lihaksisto on jo sopeutunut kuormitukseen. ”Hiljaa hyvä tulee” pätee tässäkin asiassa.
Muista, että jos olet kova suorittamaan, anna itsellesi aikaa ja vapautta aloittaa uusi harrastus hitaasti ja pikkuhiljaa harjoituskertoja tai tehoja lisäten. Näin uudesta kivasta tekemisestä ei tule vain yhtä suorittamisen muotoa muiden lisäksi.

6. Pt on alansa ammattilainen. Kysy rohkeasti neuvoja ja poimi niistä itsellesi sopivat.

Pt:n yksi palkitsevimmista saavutuksista on tehdä itsestään tarpeeton!

Vinkki!

Aloittelijan kannattaa ehdottomasti ottaa aluksi avukseen ohjaaja, joka valitsee sopivat liikkeet, opettaa oikean suoritustavan ja tarkistaa vastukset. Kuntosaliohjelma tuo kuntosaliharjoitteluun järjestelmällisyyttä ja tavoitteellisuutta. Kun tietää, mitä on tekemässä, kuntosalilla treenaaminen on myös paljon motivoivampaa. Jos ostaa sarjakortin tai kausikortin kuntosalille, saa kuntosalin laiteopastuksen 30 euron etuhintaan. Jos haluat laajemman ja spesifimmän ohjelman, silloin kannattaa tutustua Personal Trainer -tarjontaan.

Jaana Hirvonen
Liikuntavastaava, ryhmäliikunta ja kuntosali
Urheiluhallit Malmi
puh. 09 3488 6328, +358 405055066
jaana.hirvonen@urheiluhallit.fi

Lisää luettavaa
Rentoudu sointukylvyssä

Voit keskittyä itseesi ja omaan olotilaasi. Maljat, symbaalit ja gongit kumisevat ympärilläsi lempeästi. Seuraavat Vuosaaressa 31.3. ja Pasilassa 8.4.

Palloilu - Urheiluhallit
Tutustu sulkapalloon -tapahtumat

Ohjattua sulkapalloa ja rentoa pelaamista. Vuosaaressa ke 3.4. klo 19.30-21.00 tai Pasilassa la 6.4. klo 9.00-10.30. Hinta 10 €/hlö/90 min.