Nyt pyöräilemään!

Pyöräilystä saa paljon etuja ja hyötyjä.

Moni on jo hurahtanut arki- tai työmatkapyöräilyyn, eikä syyttä, sillä pyöräilystä on monenlaista hyötyä. Saat raitista ilmaa ja piristyt. Se antaa mukavia elämyksiä. Näet pyörän selästä enemmän kuin autolla tai julkisilla kulkiessa. Jopa vanhat kulmat saavat uuden ulottuvuuden. Kun vaihtelet reittejä, opit tuntemaan lähitienoosi entistä paremmin. Pyöräily myös rentouttaa, sillä pyöräillessä keskittyy itse ajamiseen ja ympäristön seuraamiseen, joten ajatukset ovat yleensä pois mielestä. Nautit hetkessä olemisesta. Lisäksi se on ympäristöystävällinen valinta. Pyöräily siis todellakin kannattaa!

Lempeää liikuntaa

Pyöräily nostaa kuntoa lähes huomaamatta, koska tarkoituksena on kulkea paikasta toiseen eikä välttämättä urheilla suorituskeskeisesti. Se on erinomaista kestävyysliikuntaa, koska suuret lihasryhmät joutuvat töihin. Tällöin syke pysyy riittävän korkealla tasolla ja kunto kohoaa. Pyöräily on myös nivelystävällistä liikuntaa, koska jalkojen nivelet eivät joudu tärähdyksille alttiiksi.

Pätkäpyöräilykin kannattaa

Lyhyetkin pyrähdykset pyörällä ovat hyväksi terveydelle. Useasta 5–10 minuutin pyöräilystä muodostuu helposti 30–40 minuutin yhteismatka päivän aikana, joka on jo hyvää terveysliikuntaa. Jos osa matkoista on tehty korkeammalla sykkeellä, sydänkin saa tehokkaampaa kuntoharjoitusta. Arkipyöräilyssä syke on yleensä peruskestävyyttä parantavaa eli 60 – 65 % maksimisykkeestä, joka tietysti ylämäissä nousee korkeammalle. Jos hyppää pyörän selkään kolme kertaa viikossa ja tekee kaikki arkimatkat pyöräillen, saa jo hyvin tehtyä kuntoa kohottavan viikkoannoksen.

Säästät myös aikaa, rahaa ja ympäristöä

Työmatka- tai arkipyöräily antavat vielä lisäetuja: se tehostaa ajankäyttöä, koska kuntoilu tulee siinä samassa eikä tarvitse välttämättä erikseen mennä harrastamaan liikuntaa. Se auttaa säästämään myös matkakuluissa. Jos et vielä ole innostunut pyöräilystä, aloita nyt. Pääset hyvään pyöräilykuntoon ennen kesää, jolloin voit tehdä vaikka useampia pitempiä pyöräilyretkiä. Myös ympäristö kiittää valinnastasi.

Eija Holmala

PS. Jos pyöräsi kaipaa keväthuoltoa, hyödynnä Yeply-huollot halliemme pihalla.

Lisää luettavaa
Jumppahurja goes RVP

Jumppahurjan yhdeksännessä raportissa treenataan reisiä, vatsaa ja pakaroita RVP-tunnilla.