TERVETULOA UIMAKOULUUN

Ympäri Helsinkiä

Järjestämme uimakouluja kaikissa seitsemässä uimahallissamme (Kallio, Kontula, Malmi, Mäkelänrinne, Siltamäki, Töölö ja Vuosaari).

Ilmoittautuminen

Uimakouluihin voit ilmoittautua kätevästi verkkokaupassamme tai hallin asiakaspalvelussa. Maksu suoritetaan aina varauksen yhteydessä. Jos ilmoitat lapsesi, lisää hänet asiakastilisi tietoihin oston yhteydessä.

Monipuolinen tarjonta

Järjestämme eri tasoisia uimakouluja lapsille ja aikuisille kolmessa jaksossa: kevät, kesä ja syksy. Vauva- ja taaperouintia järjestämme Siltamäessä. Jos kaipaat henkilökohtaista ohjausta, voit varata myös uinnin yksityistunnin.

Minkä tasoinen uimakoulu lapselle?

Kun varaat lapsellesi uimakoulua, on tärkeää, että uimakoulu vastaa lapsesi uimataitoja. Suosittelemme, että käyt ensin testaamassa lapsesi taidot ja vasta sitten valitset kurssin. Uimakoulun viimeisellä kerralla saat uimaopettajalta todistuksen, jossa lukee mitä uimakoulukurssia uimaopettaja seuraavaksi suosittelee. Seuraavalle uimakoulutasolle tulee edetä vasta, kun uimaopettaja on tätä todistuksessa suositellut. Mikäli haluat ilmoittautua uuteen uimakouluun ennen tätä todistuksessa olevaa suositusta, ilmoittauduthan samalle kurssitasolle uudelleen. Suosittelemme osallistumista vain joka toiselle uimakoulujaksolle, jotta ehdit saamaan tiedon sopivasta uimakouluryhmästä ennen ilmoittautumista. Tällöin uimakoulujen väliin jää parin kuukauden tauko, jolloin lapsen taidoillakin on aikaa kehittyä.

Tutustu uimakoulupolkuun

Tarkastele uimakoulutarjontaamme

Jaksot

Kevätkausi

 • tammikuu–maaliskuu (ilmoittautuminen marraskuussa)
 • maaliskuu–toukokuu (ilmoittautuminen helmikuussa)

Kesäkausi

 • kesäkuu–heinäkuu (ilmoittautuminen maaliskuussa)

Syyskausi

 • elokuu–lokakuu (ilmoittautuminen toukokuussa)
 • lokakuu–joulukuu (ilmoittautuminen syyskuussa)

Uimakouluissamme on 8 opetuskertaa, 1 krt/viikko (pyhä- ja juhlapäivinä poikkeuksia voi esiintyä). Järjestämme lisäksi intensiivikursseja (vaihteleva kesto), sekä yhden kerran teematunteja pitkin vuotta.

Milloin ilmoittautuminen alkaa?

Tiedotamme uimakoulujen ilmoittautumisen ajankohdista halleilla, nettisivuillamme, uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa.

UIMAKOULUKÄYTÄNNÖT

 • Tule paikalle ajoissa. Muista olla paikalla viimeistään viisi minuuttia ennen opetusajan alkamista.
 • Ilmoittaudu joka kerta asiakaspalveluun kertomalla nimesi. Tällöin sinulta ei peritä uintimaksua. Kouluikäiset ja aikuiset uimaopettaja ottaa vastaan altaalla. Lue leikki-ikäisiä koskevat ohjeet alempaa.
 • Kouluikäiset uimakoululaiset menevät oman sukupuolen pukuhuoneisiin.
 • Mikäli vanhempi tulee uimaan lapsen uimakoulun ajaksi, tulee maksaa alennettu uintimaksu 5 € tai normaali alennusryhmäläisen uintimaksu.
 • Ota mukaan uima-asu, pyyhe, laudeliina ja peseytymistarvikkeet.
 • Peseydy aina huolellisesti ennen altaaseen menoa.
 • Mene saunaan aina ilman uima-asua.
 • Hoida WC-käynnit ennen altaaseen tuloa (ja ennen peseytymistä). Mikäli sinun täytyy käydä WC:ssä uimakoulun ajalla, kerro opettajallesi ennen kuin poistut altaasta.
 • Uimahallissa ei koskaan saa juosta – lattiat ovat liukkaita!
 • Uimalakin ja uimalasien käyttö suositeltavaa.
 • Pitkät hiukset tulee sitoa kiinni (tämä helpottaa myös uimista).
 • Karkit ja purkat kiellettyjä altaassa.
 • Toivomme vanhempien jäävän uimakoulujen ajaksi joko pukuhuoneisiin tai käyttävän ajan omaan uimiseen.
  • Mikäli altaalle haluaa tulla, tulee maksaa alennettu uintimaksu 5€ tai normaali alennusryhmäläisen uintimaksu.
  • Toivomme myös, että opetusta ei seurata ihan opetusaltaan vierestä, jotta oppilas saa rauhassa keskittyä oppimiseen.
 • Uimaopettajasi ottaa sinut vastaan uima-altaalla opetusajan alkaessa ja vastaa sinusta opetusajan päättymishetkeen asti (huom. leikki-ikäiset, katso ohjeet alla).
 • Uimaopettajan ohjeita tulee noudattaa, eikä häntä saa häiritä, mikäli hänellä on vielä edellisen ryhmän opettaminen kesken.

Viimeisellä kurssikerralla uimaopettaja antaa sinulle todistuksen sekä arvion uintitaidoistasi. Arvioon on merkattu myös kurssi, jota opettaja suosittelee sinulle seuraavaksi. Jos on poissa viimeiseltä kerralta, uimaopettaja jättää todistuksen uimahallin asiakaspalveluun, mistä sen voi noutaa myöhemmin. Todistuksia säilytetään asiakaspalvelussa noin kaksi kuukautta.

KURSSEILLE SAAPUMINEN HALLEITTAIN

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Leikki-ikäiset: Vanhempi auttaa lapselle uimapuvun päälle ja varmistaa, että lapsella on mukanaan pyyhe ja mahdollisesti uimalasit. Uimaopettaja hakee lapset 5 minuuttia ennen uimakoulun alkua pitkältä käytävältä pukuhuoneen ovelta ja vie heidät suihkuun ja opetusaltaalle. Jos uimakoululaisen vanhempi on tulossa itsekin uimaan, voi uimakoululaisen tuoda suoraan opetusaltaalle uimakoulun alkaessa ja hakea altaalta uimakoulun päätyttyä. Uimakoulun päätyttyä uimakouluopettaja käyttää lapset suihkussa ja palauttaa heidät sitten vanhemmilleen samaan paikkaan kuin noudettaessa.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat omatoimisesti altaalle. Tapaaminen valvojakopilla uimakoulun alkaessa.

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Leikki-ikäiset: Vanhempi auttaa lapselle uimapuvun päälle ja varmistaa, että lapsella on mukanaan pyyhe ja mahdollisesti uimalasit. Uimaopettaja hakee lapset 5 minuuttia ennen uimakoulun alkua pukuhuoneen ulkopuolelta käytävästä ja vie heidät suihkuun ja altaalle. Jos uimakoululaisen vanhempi on tulossa itsekin uimaan, voi uimakoululaisen tuoda suoraan altaalle uimakoulun alkaessa. Uimakoulun päätyttyä uimakouluopettaja käyttää lapset suihkussa ja palauttaa heidät sitten vanhemmilleen samaan paikkaan kuin noudettaessa.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat omatoimisesti altaalle. Tapaaminen valvojakopilla uimakoulun alkaessa.

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Leikki-ikäiset: Vanhempi auttaa lapselle uimapuvun päälle ja varmistaa, että lapsella on mukanaan pyyhe ja mahdollisesti uimalasit. Uimaopettaja hakee lapset 5 minuuttia ennen uimakoulun alkua kahvilan edestä ja vie heidät suihkuun ja altaalle. Jos uimakoululaisen vanhempi on tulossa itsekin uimaan, voi uimakoululaisen tuoda suoraan altaalle uimakoulun alkaessa. Uimakoulun päätyttyä uimakouluopettaja käyttää lapset suihkussa ja palauttaa heidät sitten vanhemmilleen kahvilaan.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat altaalle omatoimisesti. Tapaaminen valvojakopilla uimakoulun alkaessa.

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Leikki-ikäiset: Vanhempi auttaa lapselle uimapuvun päälle ja varmistaa, että lapsella on mukanaan pyyhe ja mahdollisesti uimalasit. Uimaopettaja hakee lapset 5 minuuttia ennen uimakoulun alkua pukuhuoneiden väliseltä alueelta aulan puolelta, ja vie heidät suihkuun ja altaalle. Jos uimakoululaisen vanhempi on tulossa itsekin uimaan, voi uimakoululaisen tuoda suoraan altaalle uimakoulun alkaessa. Uimakoulun päätyttyä uimakouluopettaja käyttää lapset suihkussa ja palauttaa heidät sitten vanhemmilleen sinne, mistä haku tapahtui.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat omatoimisesti altaalle. Tapaaminen valvojakopin viereisillä penkeillä uimakoulun alkaessa.

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Vauvauinti-info 

Leikki-ikäiset: Vanhempi auttaa lapselle uimapuvun päälle ja varmistaa, että lapsella on mukanaan pyyhe ja mahdollisesti uimalasit. Uimaopettaja hakee lapset 5 minuuttia ennen uimakoulun alkua aulasta ja vie heidät suihkuun ja altaalle. Jos uimakoululaisen vanhempi on tulossa itsekin uimaan, voi uimakoululaisen tuoda suoraan altaalle uimakoulun alkaessa. Uimakoulun päätyttyä uimakouluopettaja käyttää lapset suihkussa ja palauttaa heidät sitten vanhemmilleen aulaan.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat omatoimisesti altaalle. Tapaaminen ison altaan matalassa päässä uimakoulun alkaessa.

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Leikki-ikäiset: Vanhempi auttaa lapselle uimapuvun päälle ja varmistaa, että lapsella on mukanaan pyyhe ja mahdollisesti uimalasit. Uimaopettaja hakee lapset 5 minuuttia ennen uimakoulun alkua yläkäytävältä pukuhuoneiden edestä ja vie heidät suihkuun ja altaalle. Jos uimakoululaisen vanhempi on tulossa itsekin uimaan, voi uimakoululaisen tuoda suoraan altaalle uimakoulun alkaessa. Uimakoulun päätyttyä uimakouluopettaja käyttää lapset suihkussa ja palauttaa heidät sitten vanhemmilleen samaan paikkaan kuin noudettaessa.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat omatoimisesti altaalle. Tapaaminen opetusaltaalla tai radalla 4 uimakoulun alkaessa.

Tullessasi uimakouluun, ilmoittaudu nimelläsi asiakaspalveluun. Uima-altaalle mennään aina vain uima-asussa.

Leikki-ikäiset: Saat asiakaspalvelusta tiedon, mikä ryhmäpukuhuone on käytössänne. Uimaopettaja hakee lapset ryhmäpukuhuoneista ennen uimakoulun alkua ja vie altaalle.Uimakoulun jälkeen lapset palautetaan ryhmäpukuhuoneen suihkutilaan. Jos vanhempi on tulossa myös uimaan, voi lapset tuoda suoraan opetusaltaalle.

Kouluikäiset ja aikuiset: Käyttävät oman sukupuolensa pukuhuonetta ja tulevat omatoimisesti altaalle. Tapaaminen uuden puolen (allasalue 2) valvojakopilla uimakoulun alkaessa.

VAUVAUINTI SILTAMÄESSÄ

Vauvauinnin tarkoituksena on totuttaa vauva veteen ja tukea vauvan kehitystä ensimmäisinä vuosina. Vauvauinnissa vauvaa ei opeteta uimaan, mutta vauvauinti tukee uimaan oppimista myöhemmin. Kaikki lapset ovat yksilöitä ja kehittyvät omaan tahtiinsa, joten ohjaus tapahtuu jokaisen lapsen tahtoa ja kehittymisvauhtia kunnioittaen.

Vauvauinnin hinta sisältää vauvan ja 1–2 aikuisen osallistumisen tunnille. Riittää siis, että mukana on vain yksi aikuinen, mutta vähintään yhden on tultava joka kerta altaaseen vauvan kanssa. Vauvan mukana tuleva aikuinen voi vaihtua kurssin aikana, eli vanhempien sijasta voi mukaan tulla esimerkiksi isovanhemmat.

Lapsen ruokailu on hyvä ajoittaa 1–1,5 h ennen uintia. Tällöin pulautusriski altaassa vähenee, mutta lapsi kuitenkin jaksaa osallistua vauvauintiin.

Sairaana ei saa mennä altaaseen tartuntariskin takia sekä jälkitautien estämiseksi. Kiinnitä huomiota myös riittävän pitkään toipumisaikaan. Mahdollisia poissaoloja emme valitettavasti korvaa. Pitkissä sairastapauksissa voitte olla yhteydessä nea.teponoja(at)urheiluhallit.fi (lääkärintodistus vaaditaan).

Tarvitset mukaan uima-asut sekä pyyhkeet vauvalle ja aikuisille. Vauvalle suositellemme käytettäväksi uimavaippaa sekä kokovartaloista uimapukua, joka helpottaa vauvan käsittelyä altaassa.

Hallilta löytyy jonkin verran lainakantokoppia sekä hoitoalustoja, mutta voit halutessasi ottaa myös oman mukaan. Kantokopat ovat käteviä suihkutilassa, jotta saat laskettua vauvan alas oman peseytymisen ajaksi. Rattaat tulee jättää ulos, koska tilamme ovat hyvin rajalliset. Halutessasi otathan oman lukon sekä sadesuojan rattaille mukaan.

Uimahallille kannattaa ensimmäisellä uintikerralla saapua n. 15 minuuttia ennen uinnin alkua. Hallille tullessasi ilmoittaudu nimelläsi kassalle. Opetusaltaan viereiseen lastenaltaaseen voit mennä noin viisi minuuttia ennen tunnin alkua, jolloin vältetään ruuhkaa pesutiloissa vuoron vaihtuessa. Tunnin jälkeen poistutaan suoraan pesutiloihin.

Ennen vauvauintia huolellinen peseytyminen on hyvin tärkeää! Suihkussa tulee käydä ilman uimapukua ja pestä pois mahdolliset meikit ja hiusten muotoilutuotteet. Hiukset kastellaan tai suojataan uimalakilla ja pitkät hiukset laitetaan kiinni. Kaikki korut, mukaan lukien nappikorvakorut, kellot, sormukset sekä aktiivisuusrannekkeet tulee poistaa ennen altaaseen menemistä. Hygieniaohjeiden noudattaminen auttaa pitämään uintiveden puhtaana sekä mahdollisimman vähäkloorisena, joka on tärkeää vauvoja varten.

Saunaan kannattaa mennä vasta uintien jälkeen, jotta vauvalle ei tule kylmä uinnin aikana suurien lämpötilavaihteluiden vuoksi. Saunaan mennään vain ilman uimapukua ja alle 1-vuotiaiden ollessa saunassa ei heitetä löylyvettä.

Erityisesti ensimmäisillä kerroilla vauva ei välttämättä jaksa olla puolta tuntia uimassa. Altaasta kannattaa väsyneenä tai nälkäisenä nousta aikaisemmin. Mikäli lapsi on itkuinen uintien aikana, voi kesken uintien kokeilla rauhoittelua suihkutilassa tai pikkualtaassa.

Lisätietoja voit kysyä sähköpostitse nea.teponoja(at)urheiluhallit.fi