VESIJUOKSU SOPII KAIKILLE

Vesijuoksu on sananmukaisesti hölkkää syvässä vedessä. Se on nivelystävällinen tapa kohottaa kuntoa ja vahvistaa lihaksia tehokkaasti. Vesijuoksu sopii lähes jokaiselle kuntotasosta ja iästä riippumatta. Apuna käytetään kelluttavaa, vyötärölle sidottavaa vesivyötä. Vyön saat tarvittaessa lainaan uimahalleistamme, mutta voit myös ostaa omasi halliemme asiakaspalvelusta, tavaratalojen urheiluosastolta tai esimerkiksi osoitteesta ALTAALLE.com tai klubbensport.fi

Vesijuoksua voi harrastaa vapaasti jokaisessa Helsingin uimahallissamme uimalipun hinnalla.

Lue lisää vesijuoksusta

Vesijuoksua voi harrastaa vapaasti jokaisessa uimahallissamme uimalipun hinnalla. Mäkelänrinteessä vesijuoksuratoja on käytössä yleensä kaksi ja muissa halleissamme vesijuoksua varten on yleensä varattu vähintään yksi rata. Tilavarauksista ja kävijämääristä riippuen on välillä mahdollista, että uimavalvojat avaavat ylimääräisen radan vesijuoksua varten.

Vesijuoksu on hyvin nivelystävällinen laji, koska vesi tukee vartaloa ja veden noste helpottaa lihastyötä. Se tarjoaa erinomaisen liikkumistavan vedessä niille, joille perinteinen uinti ei syystä tai toisesta sovi. Vesijuoksu soveltuu hyvin erityisesti nivelkivuista kärsiville, niska- ja selkäkipuja poteville, ylipainoisille sekä ikääntyneille. Laji on hyvä silloin, jos rasitusvamma iskee ja muu liikunta on pannassa. Se sopii myös vesipelkoiselle, sillä päätä ei tarvitse laittaa veteen.

Uimahallissa tulee noudattaa yleistä etikettiä, eli vesijuoksussa kierto tapahtuu menosuunnan mukaan. Lisäksi vesijuoksu tulee suorittaa peräkkäin erityisesti ruuhka-aikana (Mäkelänrinne), jottei juoksu häiritse ohi meneviä uimareita tai muita vesijuoksijoita. Muissa halleissa vierekkäin vesijuoksu sallittu muut vesijuoksijat huomioiden.

Vesijuoksuvyön tulee olla oikeanlainen, sillä huonosti istuva vyö vaikuttaa juoksuasentoon ja sitä kautta tekniikkaan. Muista vyön valinnassa neljä tärkeää asiaa: turvallisuus, kestävyys, istuvuus ja nostevaikutus. Oikein valittu vyö pitää hyvin pinnalla ja vartalo pysyy pystyasennossa. Vyön oikea paikka on vyötäröllä, ei kainaloissa. Vyö ei saa olla liian kelluttava ja sen muodon tulee olla vartalolle sopiva, jotta vettä ei pääse selän ja vyön väliin. Näin vesijuoksuvyö ei lähde nousemaan ja juoksu sujuu. Vyön tulee myös tuntua miellyttävältä.

Kiinnitä vesivyö vyön avulla vyötärön kapeimpaan kohtaan. Kellukkeen takana oleva logo tai teksti tulee taakse ja merkki oikeinpäin. Napsauta lukko kunnolla kiinni. Vyön tulee olla tiukalla, mutta se ei saa puristaa liikaa. Liian löysällä oleva vesivyö nousee kainaloihin.

OIKEA TEKNIIKKA TAKAA NAUTINNON

KUN PANOSTAT HYVÄÄN VESIJUOKSUTEKNIIKKAAN, TEHO JA LIIKKUMISEN MIELLYTTÄVYYS LISÄÄNTYVÄT

Asennon tulisi olla ryhdikäs ja melko pysty, joskin pieni 15–20 asteen etukeno on hyvä. Jos etukenoa on liikaa (uinti muistuttaa koiraa), tulee hidastaa vauhtia ja korjata juoksuasento pystymmäksi.

Katseen tulee olla suunnattuna suoraan eteenpäin kiintopisteeseen noin puoli metriä veden pinnan yläpuolelle.

Juoksuliikkeiden tulisi olla rytmikkäät. Jalat ojennetaan joka potkulla taakse, myös nilkka ojentuu lopussa. Vajaa jalkapotku korjaantuu, kun muistaa nostaa reiden ylös asti.

Kädet ja kyynärpäät ovat noin 90 asteen kulmassa. Ne rytmittävät hölkkää vartalon sivuilla ja tasapainottavat juoksua. Kädet kauhovat vettä taaksepäin sormet yhdessä. Käsien sivuttaisliikettä tulee pyrkiä välttämään.

Juoksurytmi on kokonaisuudessaan napakka ja selkeä. Vastakkainen käsi ja jalka ovat samaan aikaan edessä. Turha hosuminen on tyypillinen virhe, jonka saa korjattua, kun keskittyy rauhallisena rullaavaan rytmiin.

Tehoa saa muutettua vaihtamalla juoksutempoa. Mitä nopeampi tempo, sitä tehokkaampi on harjoitus. Hyvä treenivinkki on intervalliharjoitus, jossa hitaampi ja nopeampi tempo vaihtelevat.

Vaihtelua vesijuoksuun saa esimerkiksi liikkumalla eteenpäin jalat suorina hiihtoliikkein tai juoksemalla välillä kädet pinnan yläpuolella. Näin juoksuun tulee lisätehoa ja liikkeet saa tuntumaan hieman eri lihasryhmissä.

VINKKI: Jos haluat oppia paremman vesijuoksutekniikan tai saada vaihtelua treeniin, osallistu vesijuoksukurssillemme!