Puhtaus ja ympäristö ovat tärkeitä asioita Urheiluhalleilla

Veden puhtaus on yhteinen asia. Siisteissä tiloissa liikunta maistuu paremmalta.

Siisteissä tiloissa liikunta maistuu paremmalta. Peseytymällä kunnolla ennen altaaseen menoa säästät sekä vettä että kemikaaleja. Tilat ja välineet puolestaan pysyvät kunnossa saleilla ja palloiluhalleissa, kun käytät asianmukaisia sisäliikuntavarusteita.

Puhtaana altaaseen = ekoteko!

Miten sinä voit vaikuttaa?

• Peseydy huolellisesti ja muista kastella myös hiukset ennen altaalle menoa. Muista, että 30 sekuntia riittää huolelliseen peseytymiseen.
• Käytä uimalakkia tai sido pitkät hiukset kiinni.
• Muista sulkea hana, kun olet lopettanut peseytymisen.
• Lajittele roskasi oikein myös hallilla.

Uima-asulla on väliä

Allasosastolla tulee jokaisen olla aina uima-asussa ja uima-asu voi olla hihallinen tai lahkeellinen. Rantashortsien käyttö uima-asuna on kielletty, mutta selkeästi uimahalliuintiin tarkoitetut, lyhyet (ei yli polvimitan pituiset) uimashortsit ovat sallittu. Materiaalin tulee olla ohutta ja nopeasti kuivuvaa, esimerkiksi lycraa. Shortsien alla ei saa olla alushousuja. Hameet ja mekot eivät ole sallittuja uima-asuja. Asianmukaisen uima-asun voi tarvittaessa vuokrata uimahallin kassalta. Uimalakkia voi käyttää, jos et halua kastella hiuksiasi ja vesiliikunnassa voi käyttää myös suihkumyssyä. Uimavalvomosta saa lainaksi hiuslenkin, jos oma on unohtunut, sillä pitkät hiukset pitää sitoa kiinni.

Asiakkaat arvostavat puhtaita tiloja

Kahdeksassa hallissamme on vuositasolla yhteensä 2,6 miljoonaa asiakaskäyntiä. Ilman tarkkaa suunnitelmaa paikat eivät pysyisi puhtaina. Urheiluhalleilla onkin yhteensä 70 omaa siivoojaa 8 hallissa, jotka huolehtivat tilojen ja välineiden siisteydestä hallikohtaisten siivousohjelmien mukaisesti.

• Ruuhka-aikoina siivoojamme moppaavat tai pesevät pukutilojen lattiat ja siistivät pesutilat jopa tunnin välein.
• Asiakkaiden poistuttua hallista illalla kaikki sauna-, pesu-, puku- ja allastilat pestään perusteellisesti.
• Höyrysaunamme pysyvät siisteinä ja hygieenisinä, koska siivoojamme pesevät ne perusteellisesti kaksi kertaa vuorokaudessa.
• Kuntosalilaitteet pyyhitään päivittäin.
• Palloiluhallien lattiat mopataan tai pestään jopa kolme kertaa päivässä käyttöasteesta riippuen.

Nämä toimenpiteet monien muiden ohessa takaavat asiakkaillemme miellyttävän liikuntakokemuksen. 
Arvostus siistejä tilojamme kohtaan näkyy myös saamissamme asiakaspalautteissa.

Urheiluhallien arvot
• Palveluhenkisyys
• Turvallisuus
• Oikeudenmukaisuus
• Ympäristö

Tiesitkö, miten allasvesi puhdistetaan?

Polskiessasi altaassa olet ehkä huomannut altaan reunoilla ritilöillä suojatut loiskekourut. Likainen vesi poistuu altaasta näiden kourujen kautta, minkä jälkeen matka jatkuu läpi karkeasuodattimen ja hiekkasuodattimen. Suodattimiin jäävät mm. hiukset ja suurimmat liat. Mitä likaisempaa vesi on, sitä useammin sitä ja suodattimia joudutaan puhdistamaan. Suodattimien puhdistus tapahtuu manuaalisesti ja vastavirtahuuhtelulla.

Kun suurin osa liasta on poistettu, veteen lisätään klooria pitämään bakteerit kurissa. Monessa uimahallissa on lisäksi käytössä myös muita desinfiointimenetelmiä, kuten aktiivihiili ja uv-valo. Kloorin määrä vedessä ei ole vakio, vaan kemikaalipumput lisäävät klooria automaattisesti veden likaisuuden mukaan. Puhdistautumalla huolellisesti ennen altaaseen menoa säästät sekä vettä että kemikaaleja. Myös iho ja ympäristö kiittävät.

Jokaisen altaamme vesiarvot testataan tasaisin väliajoin, ja tulokset ovat nähtävillä hallien ilmoitustauluilla. Lisäksi ulkopuolinen laboratorio valvoo veden puhtautta vähintään kerran kuukaudessa. Raportit julkaistaan nettisivuillamme.

Arvona ympäristö

Me Urheiluhalleilla pyrimme jatkuvasti kohti ympäristöystävällisempiä toimintatapoja. Seuraamme esimerkiksi sähkön- ja vedenkulutustamme sekä käytettyjen kemikaalien ja jätteen määrää. Joka kolmas vuosi laadimme uuden ympäristöohjelman uusine tavoitteineen.

Mitä toimenpiteitä olemme tehneet ympäristön hyväksi tänä vuonna ja lähitulevaisuudessa:


• SÄHKÖNKULUTUS: Siirtyneet käyttämään led-valaisimia, viimeisimpänä Kallion allastila ja Pasilan sulkapallokentät.
• VEDENKULUTUS: Kannustamme asiakkaita ottamaan lyhyempiä suihkuja.
 LÄMMITYS: Vaihtaneet Mäkelänrinteen ilmastointikoneet, jotta lämmitystä voidaan säädellä kuormitusperusteisesti (väkimäärän mukaan).
 ENERGIANKULUTUS: Teemme reaaliaikaista seurantaa energiankulutuksesta (sähkö, lämmitys, vedenkulutus ja -käsittely), jotta järjestelmiä osataan ajaa kuormitusperusteisesti.
 UIMA-ALLASVEDEN KIERRÄTYS (2023): Vuosaaressa otetaan käyttöön vuonna 2023 huuhteluvesien talteenotto (uima-allasveden kierrätys), jonka avulla tulemme säästämään noin 12 000 000 litraa vettä vuodessa. Samalla voimme hyödyntää veden sisältämän lämpöenergian (n. 275 000 kWh vuodessa).
• UUSIUTUVA SÄHKÖ: Käytössämme on 100 % kotimainen tuulisähkö vuoden 2024 loppuun.
• SÄHKÖAUTOJEN LATAUSPAIKAT: Tarjolla kolmella hallillamme: Malmi, Mäkelänrinne ja Pasila.

Urheiluhallit kuuluu Ilmastokumppanit-verkostoon ja noudattaa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää.
www.ilmastokumppanit.fi
www.ekokompassi.fi

Lisää luettavaa
Mäkelänrinne 25 vuotta!

Synttäreiden kunniaksi hallilla erikoisohjelmaa helatorstaina 9.5. ja erilaisia teematunteja touko-kesäkuussa. Hyödynnä uintitarjous: 5 krt Superuinti 25 € kesäaikana 2.5.-31.8.!

Uimataitoviikko

Mäkelänrinteessä ja Vuosaaressa uinnin teematunteja 13.-17.5.2024! Tutustu monipuoliseen tarjontaan ja tule mukaan!