Innostu uinnista!

Uinti on erinomainen tapa pitää huolta sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista. Lue, mihin kaikkeen uinti vaikuttaa.

Jos edellisestä uintikerrasta on hieman aikaa, niin olisiko nyt aika tulla uudelleen uimahalliin? Tai voisitko tehdä uinnista itsellesi lajin, johon panostat nyt enemmän? Uinti on yksi monipuolisimmista liikuntamuodoista ja se on myös edullinen harrastus.

Lihakset ja sydän vahvaksi vedessä 

Uinti on yllättävän tehokas laji, koska vesi elementtinä tarjoaa tehokkaan vastuksen. Uinti aktivoi lähes kaikki kehon suuret lihasryhmät. Se antaa tehokkaan treenin ylävartalon lihaksille, kuten selälle, olkapäille ja käsivarsille. Potkut vahvistavat jalkoja ja koko vartalon tukiessa liikettä, myös vatsalihakset saavat hyvää treeniä. Erilaisilla apuvälineillä, kuten räpylöillä tai käsivetolevyillä (lättäreillä) saa lisätehoa ja voi kohdentaa vaikutuksia ylä- tai alavartaloon. Uimalaudalla potkuja tehdessä jalat joutuvat työskentelemään todella tehokkaasti.

Uinti parantaa myös aerobista kuntoa, mutta silloin tulisi uida ainakin 20–30 minuuttia niin, että hieman hengästyy. On myös hyvä tietää, että uinnissa maksimisyke jää noin 15 lyöntiä matalammaksi kuin maalla. Syke siis pysyy maltillisemmissa lukemissa, mutta silti se kehittää kestävyyskuntoa.

Hyvää huoltoa nivelille

Uintia voi suositella ihmisille, joilla on nivel- tai selkäongelmia tai jotka työskentelevät paljon jalkojensa päällä. Se sopii myös heille, joille kävely tai juoksu ei sovi, koska vedestä puuttuvat kehoon kohdistuvat iskut. Uinti on erinomainen liikuntamuoto erilaisten vaivojen tai leikkausten jälkeiseen kuntouttamiseen, koska veden vastus minimoi iskut ja vähentää rasitusta nivelille. Toisaalta veden vastus edistää nivelten terveyttä ja joustavuutta, mikä auttaa ehkäisemään loukkaantumisia ja nivelvaivoja.

Lempeää painonhallintaa

Uiminen on miellyttävä laji painonhallinnan tueksi, sillä veden vastus lisää kuormitusta hellävaraisesti eikä rasita niveliä, vaikka ylimääräisiä kiloja olisi kertynyt runsaamminkin. Uiminen myös tehostaa aineenvaihduntaa. Kaloreiden kulutus riippuu uinnin intensiteetistä ja keston pituudesta. Keskiverto uintikerta voi kuluttaa noin 400–700 kaloria tunnissa. Toisin kuin monissa muissa lajeissa, uinti ei saa sinua hikoilemaan, mutta se on silti erittäin tehokasta.

Stressinpoistoa ja rentoutumista

Veden kosketus ja sen äänet luovat miellyttävän ympäristön rentoutumiselle. Uinnin rauhallinen rytmi edesauttaa rauhoittumista. Ja jos vielä painaa pään pinnan alle, pääsee omaan meditatiiviseen tilaan, jolloin pääsee selkeämmin irtautumaan omaan vesimaailmaan. Mieli lepää ja palautuu.

Uinti siis todella vahvistaa ja virkistää kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti. Uinnin päätteeksi voi vielä mennä hierovien suihkujen alle ja rentouttaa lihaksia vielä lisää. Tai jopa pulahtaa kylmävesialtaaseen. Olo on taatusti onnellinen, kun lähtee uimahallista. Lisäksi on tyytyväinen, kun tuli lähdettyä.

Aloita nyt uinti osana omaa liikuntarutiiniasi ja huomaa, miten se voi muuttaa hyvinvointiasi parempaan suuntaan!


PS. Katso uintihinnat ja jos kaipaat parantaa uintitekniikkaasi, katso uimakoulut.

Lisää luettavaa
Rentoudu sointukylvyssä

Voit keskittyä itseesi ja omaan olotilaasi. Maljat, symbaalit ja gongit kumisevat ympärilläsi lempeästi. Seuraavilla tilaa: Pasila 22.4 ja Malmi 14.5.