Jumppahurja goes Pilates

Jumppahurjan seitsemännessä raportissa vahvistetaan keskivartaloa Pilates-tunnilla.

”Pilates on saksalais-amerikkalaisen Joseph Pilateksen 1900-luvun alussa kehittämä kehonhallintatekniikka, joka vahvistaa keskivartalon syviä lihaksia, syventää hengitystä ja opettaa liikkumaan fysiologisesti oikein.” Näin sanotaan Wikipediassa. Urheiluhallien esittelystä luen, että tunnilla keskitytään edellä mainitun lisäksi ryhdin ylläpitämiseen ja rangan liikkuvuuteen. Tänään Jumppahurja kurkistaa sanojen ja selitysten taakse, käytännön maailmaan.

Pilatesta on tarjolla lähes kaikilla urheiluhalleilla. Testitunniksi valitsen Pilateksen Mäkelänrinteen Urheiluhallin HOT-alueella. Tunnilla tarvitaan reippaan jumppamielen lisäksi jumppamatto, Pilates-pallo ja jumpparulla. Pallo on käsipalloa pienempi, löysähkö kumipallo. Poimin välineet ja asemoidun lähelle opettajan mattoa, koska haluan nähdä ja kuulla ohjeistuksen mahdollisimman hyvin. Se onkin helppoa, sillä useimmista muista jumpista tuttua menevää musiikkia ei tällä tunnilla kuulla. Pilates on saksalainen, ennemmin tieteellinen kuin viihteellinen jumppa.

Tunnin aluksi maataan selällään polvet koukussa ja otetaan haltuun Pilates-hengitys. Uloshengitystä jarrutetaan hieman työntämällä kieli kevyesti hampaiden taakse. Tällöin alavatsan lihakset aktivoituvat ja syntyy myös hauska sihisevä ääni. Sitten alkaa monipuolinen keskivartalon treeni.

Liikkeet eroavat jonkin verran minulle entuudestaan tutuista vatsa -ja selkälihasliikkeistä. Pilateksessa liikkeisiin yhdistetään voiman lisäksi venytystä ja tasapainoa. Myös keskittymistä vaaditaan ja aina kun muistan hengittää oikealla tekniikalla, huomaan sen tehostavan liikettä. Mieleenpainuvin erikoisuus on kuulemma jokaiseen Pilates-harjoitukseen kuuluva ”satanen”, jossa tasapainotellaan pyllyn kulmalla ja viipotetaan suorilla käsillä sata kertaa, kuin lentoon pyrkivä kananpoika (kuvassa). Melko hapottava suoritus.

En tiedä kuuluuko tunnin lopuksi tehtävä huolellinen jumpparullalla rullailu Pilatekseen, vai onko se opettajan oma lisämauste, mutta pidän siitä. Rullalla käydään läpi koko kroppa kehonpainoa hyväksikäyttäen. Säärissä ja pohkeissa tuntuu todella makeasti! Sen jälkeen reidet, selkä ja lopuksi niska.

Pidän tunnista, vaikkakin ensimmäinen kerta on vähän hakemista. Harjoitus on monipuolinen ja kompakti. Kroppaa jumpataan taas vähän uudesta vinkkelistä ja semmoinen on virkistävää. Jumppahurja suosittelee Pilatesta juuri sinulle!

Pilates 60 min. (hot), Urheiluhallit Mäkelänrinne
Vetäjä: Sari Heikkinen
Aktiiviset kilokalorit: 256 KCAL
Kokonaiskilokalorit 340 KCAL
Keskisyke: 89/min (korkein 122/min)

Kuva: Antti Rasimus

Urheiluhallien tuntikuvaus: kehonhallintaan ja pilatekseen pohjautuva tunti. Tunnilla keskitytään keskivartalon vahvistamiseen, ryhdin ylläpitämiseen ja rangan liikkuvuuteen. Harjoitteet kohdistuvat erityisesti syviin vatsalihaksiin sekä lantionpohjan ja hartiarenkaan lihaksiin. Liikkeet tehdään huolellisesti ja kehon linjauksiin keskittyen.

Lisää luettavaa
Yeplyn pyörähuolto

Pyörähuoltoa tarjolla halliemme (Mäkelänrinne, Töölö ja Vuosaari) pihalla huhtikuusta alkaen. Kausihuollon hinta on 109 €.

Rentoudu sointukylvyssä

Voit keskittyä itseesi ja omaan olotilaasi. Maljat, symbaalit ja gongit kumisevat ympärilläsi lempeästi. Seuraavilla tilaa: Pasila 22.4 ja Malmi 14.5.