Voimaharjoittelu tarjoaa monia terveyshyötyjä kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille, sillä se voi parantaa niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia.
- Parantaa toimintakykyä arjessa
Hyvä lihaskunto tukee jokapäiväistä elämää tehden arkiaskareista, kuten portaiden nousta, kauppakassien kantamisesta ja siivoamisesta sujuvampaa. Erityisesti iän myötä lihasmassa vähenee, mutta säännöllisen voimaharjoittelun avulla voi ylläpitää tehokkaasti sekä lihasvoimaa, kehonhallintaa että liikkuvuutta.
- Tehostaa aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa
Voimaharjoittelu lisää lihasmassaa, mikä puolestaan nopeuttaa aineenvaihduntaa. Lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasvakudos, joten mitä enemmän lihasta kehossasi on, sitä enemmän poltat kaloreita myös levossa. Voimaharjoittelu vaikuttaa myös positiivisesti kehonkoostumukseen.
- Vahvistaa luustoa
Painojen nostaminen ei vahvista vain lihaksia, vaan myös luita. Voimaharjoittelu lisää luuston tiheyttä ja vähentää osteoporoosin riskiä, mikä on erityisen tärkeää ikääntyville ja naisille vaihdevuosien jälkeen.
- Ehkäisee erilaisilta vammoilta
Vahvemmat lihakset tukevat niveliä ja vähentävät niiden kuormitusta, mikä voi ehkäistä esimerkiksi polvi- ja selkäkipuja. Voimaharjoittelu kehittää kehonhallintaa, tasapainoa ja korjaa puolieroja vähentäen kaatumisriskiä. Voima on usein tärkeä osa muiden lajien, kuten juoksun, uinnin tai pyöräilyn ohjelmointia parantamaan suoritusta ja ehkäisemään rasitusvammoilta. Voimakkaampi keho kestää pidempään rasitusta ja palautuu nopeammin.
- Vahvistaa sydän- ja verenkiertoelimistöä
Vaikka kestävyysliikunta tunnetaan sydänterveyden edistäjänä, myös voimaharjoittelulla on positiivinen vaikutus. Se voi alentaa verenpainetta, parantaa veren sokeritasapainoa ja vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
- Kohentaa mielialaa
Voimaharjoittelun hyödyt eivät ole vain fyysisiä, vaan myös henkisiä. Se vapauttaa endorfiineja, jotka vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Onnistumiset ja kehitys voi lisätä itseluottamusta.
- Parantaa unen laatua ja palautumista
Voimaharjoittelu voi parantaa unen laatua ja auttaa nukahtamaan paremmin. Säännöllinen treeni rentouttaa, mikä voi näkyä syvän unen, eli palauttavan unen määrän nousuna.
Miten treenata voimaa Urheiluhalleilla?
Olit sitten itsenäinen kuntoilija, ryhmäliikkuja tai uimari, niin meiltä löytyy erinomaiset mahdollisuudet voimaharjoitteluun. Voit valita, treenaatko voimaa kuntosalilla, ryhmäliikuntatunneilla vai vedessä.
Kymmenen kuntosaliamme ovat varusteltu monipuolisesti laitteilla ja vapailla painoilla, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmille konkareille. Personal Trainerit auttavat tarvittaessa ohjelmoinnissa ja laitteiden sekä liiketekniikoiden opettelussa.
STRENGTH-ryhmäliikuntatunnilla harjoitetaan voiman eri osa-alueita pääosin perusliikkeillä. Tunnilla käytetään Smartbar-tankoja ja painoja ja keskitytään isompiin painoihin ja lyhyempiin sarjoihin. Harjoittelussa painotetaan hyvää liiketekniikkaa ja progressiivista kehitystä.
Seitsemässä uimahallissamme voimaa voi kehittää uinnin ja vesijuoksun lisäksi mm. vastavirtaharjoituksilla ja erilaisia apuvälineitä, kuten vesipainoja ja käsimeloja hyödyntämällä. Vesi tarjoaa turvallisen ja tehokkaan ympäristön voiman kehittämiseen nivelystävällisesti. Kannattaa kokeilla myös ryhmäliikuntaa vedessä, kuten Vesivoimistelua ja Hydrobiciä.
Voimaharjoittelun aloittaminen ei vaadi välttämättä raskaita painoja – kehonpainoharjoittelu ja vastuskuminauhat voivat riittää alkuun. Tärkeintä on aloittaa maltillisesti ja keskittyä oikeaan suoritustekniikkaan. Jotta voimatasot todella kehittyvät, tulee itseään muistaa haastaa säännöllisesti esim. sarjapainoja tai liikelaajuuksia kasvattamalla.